Възможно ли е някой да гледа на Васил Левски като на терорист?

2012-08-10 11:46:00
Възможно ли е някой да гледа на Васил Левски като на терорист?
Снимка: YouTube

Периодично един от най-големите герои в българската история - Васил Левски, попада в центъра на най-различни интерпретации - какво е щяло да стане, ако не е бил предаден, дали делото му се цени достатъчно от днешните българи и дали неговият патриотичен дух е оцелял през годините.

По-интересни обаче са интерпретациите по въпроса дали на Васил Левски трябва да се гледа като на национален герой или на терорист, подкопавал основите на тогавашната държава. Подобни "дебати" през годините е имало и за Христо Ботев, който според някои волни разсъждения всъщност отвлича кораб, чрез който атакува Турция - действия, които днес мнозина биха обявили като тероризъм в чиста форма.

Интересна публикация по темата се появи в блога Невероятно, като в нея авторите съчиняват писмо, каквото евентуално би могло да представи позицията на чужда държава към Васил Левски. Тезата в него е, че героят би трябвало да слезе от учебниците по история с мотива, че е неудобен за световната демокрация.

Представяме ви публикацията на Невероятно без редакторска намеса и очакваме вашия коментар - каква би трябвало да бъде нашата реакция на такова писмо:


Писмото е художествена измислица, публикувано в http://neverojatno.wordpress.com/ и не отговаря на действителността.


”Уважаеми народни представители на република България. В унисон със съвременните политически ценности и актуалната икономико-политическа обстановка в света като цяло, и Либия в частност, ние смятаме, че е добре да преразгледате отношението си към Васил Левски, когото вие смятате за национален герой и борец за свобода. За съжаление, след задълбочен анализ на неговите писма (които са основен източник относно идеите, които е изповядвал) от наши специалисти по глобална политика и световна сигурност, ние установихме, че те представляват по-скоро пречка, отколкото предпоставка за утвърждаването на основни понятия като демокрация, толерантност и свобода в българското общество. Нашите специалисти установиха, че от съвременна гледна точка Васил Левски е по-скоро терорист, отколкото борец за демокрация. Действията му за набиране на средства за изградената от него нелегална организация, включват обири и заплахи, което автоматично прави, както тях, така и организацията му терористични. Изключителната му нетолерантност към враговете на организацията, както и към всички, които не споделят идеите и методите му, са в пълно противоречие със съвременната тенденция за налагане на толерантността като основна добродетел.

 

Изключителната му крайност относно наказанията за престъпилите основния закон на организацията, а именно налагането на смъртно наказание, също още веднъж идва да покаже прилики със съвременните терористични и мафиотски организации, което е особено обезпокоително, като се има в предвид широката популярност, на която личността му се радва сред младото поколение и сред българското общество като цяло. Идеите му за общи закони, пред които всички да са равни въпреки, че на пръв поглед звучат демократично, поставят в неравностойно положение редица малцинствени етноси, като ги лишава от голяма част от социалните им придобивки. Особено обезпокоително, на което наблегна и президента Обама, е идеята на Левски изразена в едно от неговите писма, че: “Тоз, който ни освободи, той ще ни и пороби.” Това е крайно опасно твърдение, разглеждано от съвременна гледна точка, особено в днешния ден, когато международните сили се борят да освободят Либия и редица други държави и да им помогнат да въведат демокрацията. С това свое твърдение Левски поставя под съмнение всяко едно освободително действие на НАТО, САЩ и Съвета за сигурност на ООН, което е предприемано досега, осъществява се в момента или може да бъде предприето в бъдеще.  То изрично ни посочва като поробители, а не като освободители и борци за демокрация и човешки права, което ние не можем да приемем.

 

Затова смятаме за необходимо личността на Левски да бъде постепенно премахната от учебниците по история на България, а защо не и в бъдеще заклеймена като идеолог на тероризма. Това може да се постигне чрез първоначално ограничаване достъпа на младежта до идеите му, като в уроците по история се споменават предимно биографични данни, без да се засягат идеите, които е изповядвал. Да се наблегне на несъществени въпроси като този за предателството му или къде е погребан, а писмата му да не се споменават въобще, нито цитати от тях. Необходимо е и повече да не се преиздават тефтерчето и писмата му, а тези, които вече се намират в гражданите, да се изземат под благовиден претекст. Добре е, ако сред обществото, посредством видни съвременни общественици, като споменатия по-горе Андрей Райчев, се наложи мнението, че Левски всъщност е един разрушителен елемент, действал нелегално и незаконно в рамките на Европейска Турция, част от независимата Османска империя.

 

Смятаме, че без Левски и неговите идеи, българите ще успеят по-бързо да приемат водещите световни демократични ценности  и да станат една неделима част от съвременното европейско и световно демократично общество.”

 

Какво е вашето мнение по темата? Какъв е Васил Левски според вас - терорист или национален герой? 

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
rosy_99
преди 12 години

Васил Левски е национален герой! Две мнения по въпроса няма! И всеки българин заслужава да го познава такъв какъвто е, а не терорист както САЩ ще се опита да наложи.

jelqzko_01
преди 12 години

турците да

Ramona
преди 12 години

Точно пък американците да дрънкат за подобни нещанали и те са се борили за свобода тогава хора като Джордж Вашингтон са били герои за америка и терористи за Англия нали?А после и в гражданската война става същото само че не с Англия.

FunkyPie
преди 12 години

абе интересно ми е как са стигнали до тези изводи?тва някой им го е набил в главите ми се струва :|

пAteNцЕ
преди 12 години

Ако стане нещо подобно,ще стачкувам,едва ли ще съм само аз!Човекът си ни е герой,как очакват американците да се освободим от робството най-чисто? И те не знаят кво говорят.Да фане да им виснат едни турци на главите,да им вземат всичко и да ги видим кво ще правят....

Markuss
преди 12 години

за турция е бил терорист, за нас българите е национален герой.. същата работа е и на запад, тези "терористи" са всъщност герои за нацията си, за америка са терористи ;д

maximxxl
преди 12 години

да го духат американците, беее!! нека те да си изваждат от тъпата им история когото си поискат! в нашата да не се бъркат!!!

fenastz
преди 12 години

Статията е базирана на недействителна информация. Поне си проверявайте източниците...

Dyany10000
преди 12 години

Aмерика ДОЛУ! Американизираното правителство ДОЛУ! Посланника на сащ ВЪН! Да живей БЪЛГАРИЯ, да живей паметта на ВАСИЛ ЛЕВСКИ!

glam_girl
преди 12 години

Поредният опит на Америка и глобалните организации да ни затрият като държава.... Държавата без и история и ценности, без национални герои и вяра, не е държава... Жалко, че повечето политиците не могат да си набият в главата тези прости думи!

Lucho
преди 12 години

Ако това нещо стане факт, то със сигурност ще е ясно, че това вече няма да е никаква държава. Дано все пак онези "горе" са достатъчно умни, за да отсвирят тъпите американци. А колкото и да им се иска, пак няма да успеят да затрият Левски от паметта на България.

YSMF
преди 12 години

Защото американците са по - чисти от водата и са най - хуманните? Левски е и ще остане герой за нас. И наистина дано не се появи човек, който да е толкова луд, че да послуша тази идиотщина и да помисли за изпълнението

Ankh
преди 12 години

Точно Америка да говорят за толерантност е просто абсурдно. Левски е светиня!

bloodyF
преди 12 години

те , ако това вече направят или дори го обмислят, осирането ще им е тотално :(а си мислех, че по-зле няма накъде..

Simply Alex
преди 12 години

*** off America!!!

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия